"Komgrad Ze" počinje s radom u novembru

Bez autora
Oct 11 2011

Nova firma "Komgrad-Ze", koja se formira na osnovu ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća, potpisanog između Općine Zenica i firme „Almy transport“, u novembru počinje s radom. Direktor firme koja nastaje fuzijom Javnog preduzeća 'Komrad' i privatnog preduzeća "Almy transport" Zenica, biće Muhamed Šibonjić, bivši ministar za urbanizam i prostorno uređenje u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, potvrđeno nam je u "Almy transport-u". Ponuda zeničkog "Almy transport-a" prošle godine je putem javnog poziva, izabrana kao najpovoljnija za preuzimanje JP "Komrad". Ugovorom je precizirano da je obavezna u radni odnos primiti svih 87 radnika trenutno uposlenih u JP "Komrad", koji će najvjerovatnije proglasiti stečaj. Mehanizacija kojom firma raspolaže toliko je dotrajala da radnici ne mogu obavljati ni poslove koje im Općina povjerava, uključujući i poslove na zimskom održavanju grada. S druge strane, još se ne zna ko će i na koji način izmiriti obaveze prema radnicima JP "Komrad", po osnovu pravosnažne presude Kantonalnog suda u Zenici, teške oko tri miliona konvertibilnih maraka.

"Komgrad Ze" počinje s radom u novembruNova firma "Komgrad-Ze", koja se formira na osnovu ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća, potpisanog između Općine Zenica i firme „Almy transport“, u novembru počinje s radom.

Direktor firme koja nastaje fuzijom Javnog preduzeća "Komrad" i privatnog preduzeća "Almy transport" Zenica, biće Muhamed Šibonjić, bivši ministar za urbanizam i prostorno uređenje u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, potvrđeno nam je u "Almy transport-u".

Ponuda zeničkog "Almy transport-a" prošle godine je putem javnog poziva, izabrana kao najpovoljnija za preuzimanje JP "Komrad". Ugovorom je precizirano da je obavezna u radni odnos primiti svih 87 radnika trenutno uposlenih u JP "Komrad", koji će najvjerovatnije proglasiti stečaj, javlja RTV Zenica.

Vršilac dužnosti direktora "Komrada", Senad Brdarević izjavio je da je mehanizacija kojom firma raspolaže toliko dotrajala da radnici ne mogu obavljati ni poslove koje im Općina povjerava, uključujući i poslove na zimskom održavanju grada. S druge strane, još se ne zna ko će i na koji način izmiriti obaveze prema radnicima JP "Komrad", po osnovu pravosnažne presude Kantonalnog suda u Zenici, teške oko tri miliona konvertibilnih maraka.

Direktor "Almy transport-a", Jasmin Kalabić izjavio je da ovo preduzeće nema obavezu prema radnicima, te da je procedura osnivanja, odnosno registracije novog preduzeća "Komgrad Ze" u toku.

Radnici JP "Komrad", nakon više puta iskazanog nezadovoljstva aražmanima nuđenim iz sjedišta Općine Zenica, sada su zadovoljni što će barem sačuvati radna mjesta. Nadaju se namirenju dugovanja nakon što se proglasi stečaj nad JP "Komrad" u Zenici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik